Kapnografi-pulssioksimetrimittaus

Kapnografi-pulssioksimetri on laite, jonka avulla voidaan seurata hengitystä reaaliajassa ja nähdä hengityksessä tapahtuvat muutokset. Kapnografista on monesti ollut hyötyä erilaisten hengitykseen liittyvien toiminnallisten häiriöiden selvittämisessä ja laite on ollut apuna näyttelijöiden, laulajien, puhetyöläisten sekä urheilijoiden kanssa.

Jokainen meistä kokee hengityksen muutoksia elämän aikana. Muutokset voivat olla hetkellisiä tai pitkäaikaisia. Fysioterapeutin tekemänä kapnografi-pulssioksimetrimittaus ei ole lääketieteellinen vaan edukatiivinen. Mittauksen avulla voidaan havainnoida hengityksessä tapahtuvia muutoksia ja kehoreaktioiden vaikutuksia kehon ja hengityksen tasapainoon.

Kapnografi-pulssioksimetriasta saamme seuraavia tietoja reaaliajassa:
  • Veren happisaturaatio
  • Uloshengityksen loppuosan hiilidioksidipitoisuus, joka korreloi valtimoveren hiilidioksidipitoisuuden kanssa
  • Hengitystiheys
  • Syke

Kapnografi-pulssioksimetrimittaus tuo usein esille hengityksen epätasapainoon liittyviä ilmiöitä. Mittauksesta on nähtävillä taipumus hyperventilaatioon tai muuhun toiminnalliseen häiriöön. Mittauksen aikana voidaan myös arvioida reaaliajassa tunnistettavia oireita ja peilata niitä asiakkaan kokemiin oireisiin. Yleisin kysymys on: ”Minulla on tunne, etten saa riittävästi happea. Kärsinkö hapenpuutteesta?”. Toiminnallisten häiriöiden oirekirjo onkin moninainen ja harva tiedostaa kärsivänsä niistä. Toiminnallisista hengityshäiriöistä voit lukea lisää blogitekstistäni, joka on julkaistu Osteopatiakeskus ILO:n blogissa.